Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Emu hnedý
(Dromaius novaehollandiae)

Žije v kŕdľoch na trávnatých stepiach a v suchých lesoch v Austrálii. Živí sa trávou a inými nízkymi rastlinami. Jeho operenie pozostáva z jemného, bezkostrnkového dvojvetvového peria. Obe pohlavia majú rovnaké hnedé sfarbenie. O hniezdo, do ktorého znáša viac samíc vajíčka sa stará samec. Na tmavozelených vajíčkach sedí asi 60 dní, počas ktorých neprijíma potravu. V čase sucha sa emu zhlukuje do väčších kŕdľov, ktoré podnikajú dlhé cesty za potravou a vodou. V behu dosahujú rýchlosť až 50 km za hodinu a preskočia prekážky až 1,5 m vysoké. Výborne pláve. Medzi sebou sa dorozumievajú tlmenými, bubnujúcimi zvukmi, ktoré vydávajú zvláštnym mechanizmom v dýchacej sústave.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

emu

(stano, 20. 4. 2008 22:54)

ahoj katka viem o chovatelovy emu od piestan ak mas zaujem napis mi na borderky_cifer@centrum.sk poslem ti nan kontakt v maji budu na odber mlade

Emu

(Katka, 16. 4. 2008 17:13)

Strašne by som chcela chovat doma emu. Aj naši sú za ale nenašla som žiadneho v okolí Piešťan...