Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Adax núbijský
(Addax nasomaculatus)

Trieda: cicavce
Rad: párnokopytníky
Podrad: prežúvavce
Čeľaď: turovité
Obýva: piesočnaté a kamenisté púšte a polopúšte na juhu Sahary
Dĺžka tela: 120-130 cm
Dĺžka chvosta: 25-35 cm
Výška v kohútiku: samec 105-115 cm, samica 95-110 cm
Hmotnosť: samec 100-125 kg, samica 60-90 kg
Dĺžka rohov: samec 60-109 cm, samica 55-80 cm
Potrava: tráva, listy malých kríkov
Dĺžka života: viac ako 19 rokov
Sociálna štruktúra: migrujúce, nie veľmi teritoriálne 15-30-členné stáda
Gravidita: 8-9 mesiacov
Počet mláďat: jedno
Hmotnosť pri narodení: 4,8-7 kg

Zvláštnosti:
dokáže vycítiť vzdušnú vlhkosť, mozog je proti prehriatiu chránený tak, že arteriálna krv skôr než pritečie do mozgu je v oblasti membrány nasal macus ochladzovaná odparovaním vlhkosti, dokážu regulovať svoju telesnú teplotu bez straty vody počas dňa a znižovať ju počas noci, bez vody dokážu vydržať celé mesiace, pričom tekutinu prijímajú len z rastlín.

Početnosť:
druh ohrozený vyhynutím vďaka nekontrolovanému lovu, priemyslu, poľnohospodárstvu a chovu domáceho dobytka, vo voľnej prírode sa v roku 1990 nachádzalo posledných 500 jedincov, preto sa pristúpilo v Tunise a Maroku pod patronátom koordinátora chovu -ZOO Hannover (Nemecko) - k reštitúcii /navráteniu do prírody.



 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

SUPER ZVIERA

(pruzinec, 2. 2. 2009 11:38)

toto zviaratkoi je fakt fasa ,je huste ATD..
je suprove a bolo bz blbe keby zkapalo :(
ale yije to je fajn :)